Program
Struktura
Istorijat
Liberali u Parlamentu
Liberali u Republickoj Upravi
Liberali u Lokalnoj Upravi
Zene Liberali
Mladi Liberali
Mitinzi
Izdavastvo
Foto Arhiva
Postavite Pitanje
Anketa
LSCG za vasu stranicu
Vasa Pisma
LSCG Shop
Linkovi
Arhiva
Liberali u Dijaspori

 


Uvod
 
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997
1996
1995
1994
1993
1992
1991
1990 


   
Istorijat

08.01.2002 godine
Poslanik Liberalnog saveza Crne Gore Mirjana Kuljak izrazila je sumnju da brod "Azuro" namjerno nije isplovio iz Barija za Bar 3. januara, kako bi se onemogucilo da ona prisustvuje sjednici opstinske skupstine, na kojoj se raspravljalo o smjeni predsjednika SO Podgorica Miomira Mugose

23.03.2002 godine
Sve do 14. marta ove godine Crna Gora je imala pravo na referendum o svom državnom statusu i korišćenje tog prava zavisilo je samo od nje odnosno od nas u njoj. Od trenutka potpisivanja Beogradskog sporazuma ona to pravo više nema, a potpisnici Sporazuma vratili su se iz Beograda pokušavajući da nas ubede da se u tom pogledu ništa nije promenilo i da su, u stvari, s obzirom na okolnosti, oni postigli nevidjeni uspeh. ( Prvo telefonsko javljanje g. Filipa Vujanovića, dok su ovde čak i DPS-ovci još bili u šoku, a on rekao da se Crna Gora prvi put posle 1918. pojavljuje u svetu pod svojim imenom, jasno je govorilo da su rešili da nas prave ludim: Slobodan M. iz Dejtona - strašan uspeh, otvara se avionska linija Beograd-Banja Luka!)


09.04.2002. godine
Slavko Perović, povodom usvajanja Beogradskog sporazuma u SRCG
Nema državnika danas, na evropskom kontinentu, nema državnika danas van Evrope, koji bi stavio potpis na ono što je stavljeno u Beogradu i poslije toga došao da nas ubjeđuje da je taj potpis pobjeda. Najmanje što smo očekivali, to je da gospoda Vujanović, gospodin Đukanović, gospodin Marović podnesu ostavku. Oni moraju da odu, a ovaj ću govor završiti porukom, kao što su oni došli na vlast 89. godine - dovoljno je, gospodo, da vi odete i Crnoj ce Gori odmah biti lakše. Vaša užasna sjenka, vaša teška sjenka prekriva Crnu Goru vec 12 godina, i došao je trenutak, i došao je dan, da nam sunce grane, pa makar i bez države


16.06.2002 godine
U toku prošlog vikenda objavljeno je nekoliko vijesti koje imaju veze sa predsjednicom crnogorskog Parlamenta i njenim kabinetom, ali koje nijesu imale veze sa istinom. Pošto se ovo ne dešava prvi put, primorani smo da reagujemo pogotovo stoga što se, nasuprot ovakvoj pojavi objavljivanja netačnih informacija o radu predsjednice Parlameta paralelno uporno izbjegava objavljivanje njenih zvaničnih saopštenja, što je zakonska obaveza.


11.07.2002 godine
Naime, u pitanju je stranka (LSCG) koja od 77 poslanika u crnogorskom parlamentu ima samo šest, ali od tih šest (LSCG) ima dve žene, od kojih jedna čak pokriva mesto predsednika Parlamenta. I to je prvi put u istoriji Crne Gore da se na tom mestu nadje žena. Sve ostale stranke u broju od 71 poslanika imaju samo 6 žena. Zatim, to je stranka koja za predsednika svoje organizacije mladih ima ženu, koja od 20 ima tri žene predsednike opštinskih odbora i, najzad ta stranka je na poslednjim lokalnim izborima dobila četiri gradonačelnika, od kojih su dva - žene.


21.07.2002 godine
Poštovani gospodine Šider,
Obraćam Vam se u želji da Vas neposredno i potpuno informišem o situaciji u Crnoj Gori, nastaloj poslije donošenja tri zakona kojima je promijenjen način medijskog predstavljanja stranaka na izborima, način upravljanja državnim medijima te nekoliko odredaba izbornog zakona.


21.07.2002 godine
Predsjedniku Republike Crne Gore
Milu Djukanoviću:
Sa zabrinutošću sam primila najave ovlašćenih predstavnika Demokratske partije socijalista da Vi, kao predsjednik Republike, nećete potpisati ukaz o proglašenju tri zakona usvojena u Skupštini 18. jula ove godine.


26.07.2002 godine
Press konferencija;
Dakle, tri zakona koje je ova skupština usvojila 18. jula ove godine predsednik Republike nije proglasio svojim ukazom nego ih je vratio skupštini sa zahtevom da se oni ponovo razmotre. Ovo je prvi takav slučaj, znači ovo je prvi put da je predsednik Republike iskoristio ovo svoje ustavno ovlašćenje i ja, s obzirom na obrazloženje koje je o tome dato i s obzirom na to o kakvoj se materiji radi, smatram da je u pitanju akt zloupotrebe ustavnog ovlašćenja kojim predsednik Republike pokazuje da i dalje ignoriše ulogu i značaj parlamenta i da želi da zakoči, uspori i osujeti izvršenje volje parlamentarne većine. Legalno i legitimno donošenje zakona u crnogorskom parlamentu nazivati aktom pravnog i političkog nasilja, a paralelno ignorisati većinu u republičkom parlamentu te većinu u opštinskom parlamentu Podgorice, znači raditi protiv demokratije u Crnoj Gori.


27.07.2002 godine
Vesna Perović, predsednica parlamenta Crne Gore;
Pošto sam saznala da su do Liberalne internacionale stigle informacije da su u crnogorskom parlamentu usvojeni izborni i medijski zakoni koji mogu imati negativan uticaj na stabilnost Republike i šireg regiona i pošto sam ostala zapanjena ovakvim kvalifikacijama i zaključcima, želim da odgovorim na iznete sumnje zasnovane na potpunim i zlonamernim dezinformacijama, kako bih doprinela potpunom i objektivnom sagledavanju trenutne političke situacije u Crnoj Gori.


31.07.2002 godine
Povodom više puta ponovljene dezinformacije o sudbini tri medijska zakona u čijoj su izradi učestvovali i stručnjaci Savjeta Evrope, primorani smo da reagujemo dajući još jednom punu informaciju o tome.
Tri medijska zakona vlada je dostavila crnogorskom parlamentu u trenutku kada je njegova sjednica već bila u toku, sa utvrdjenim dnevnim redom koji se, po Poslovniku, nije mogao mijenjati.


03.08.2002 godine
Poštovani Gospodine Švimer,
Parlament Crne Gore usvojio je 18. jula ove godine izmene zakona o izborima i medijskom predstavljanju stranaka u predizbornoj kampanji kojima se pokušavaju otkloniti one odredbe koje su u dosadašnjim izbornim procesima bile toliko podložne zloupotrebama da su omogućavale nedopustivu i monopolsku prednost onim strankama koje su se nalazile u vladi i koristile državne mehanizme za svoju izbornu promociju.


15.08.2002 godine
Javnosti je vec poznato da aktuelna predsjednica parlamenta, g-dja Vesna Perovic, koja je na tom mjestu vec vise od godinu dana, nema licno obezbjedjenje, a nema ni predvidjenu saobracajnu pratnju, iako ne stanuje u Podgorici, nego redovno putuje iz Kotora radi obavljanja poslova koje podrazumijeva ova odgovorna drzavna funkcija.


24.09.2002 godine
Otvoreno pismo predsedniku vlade Crne Gore, g. Filipu Vujanoviću;
Naime, poznata je stvar da je "Jugopetrol" jedno od samo nekoliko uspešnih crnogorskih preduzeća koje pritom obavlja tako značajnu delatnost da je njegova sudbina od izuzetnog interesa za sve gradjane Crne Gore. Iz tih razloga neophodno je da proces njegove privatizacije teče potpuno transparentno i uz vrlo strogo poštovanje svih relevantnih zakonskih odredbi.


29.09.2002 godine
Strategija privatizacije "Jugopetrola" morala je biti javni dokument o kojem bi se raspravljalo i u stručnim krugovima van Savjeta za privatizaciju i Vlade. Privatizacija "Jugopetrola" ostavlja trajne posledice na sve gradjane Crne Gore i pitanja manjinskih akcionara /zaposlenih u preduzeću/ su, ipak, od manjeg značaja. Pitanja o istraživanjima nalazišta nafte, metodologije utvrdjivanja cena nafte, repatrijaciji profita i drugo, su od mnogo većeg značaja, jer se radi o preduzeću koje je monopolist i za čije poslovanje svaka racionalna država iskazuje poseban interes.

 

 


vrh

 

Copyright © Liberalni savez Crne Gore, 2003