Program
Struktura
Istorijat
Liberali u Parlamentu
Liberali u Republickoj Upravi
Liberali u Lokalnoj Upravi
Zene Liberali
Mladi Liberali
Mitinzi
Izdavastvo
Foto Arhiva
Postavite Pitanje
Anketa
LSCG za vasu stranicu
Vasa Pisma
LSCG Shop
Linkovi
Arhiva
Liberali u Dijaspori

 


Uvod
 
Forum Libaralnih Zena
 
Perovic Vesna
Mirjana Kuljak
Nada Sljivic
Maja Dubljevic


 


   

Zene Liberali

[Biografija] [Privatno] [Uloga] [Clanci i radovi] [Intervjuji]
[Predavanja, projekti] [Arhiva Slika]

Mirjana Kuljak

je rođena 19. januara 1962 godine u Podgorici (Titogradu).

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Podgorici (1986) a magistrirala u Beogradu 1995 godine. Dugogodišnji je predavač Ekonomskog fakulteta u Podgorici i autor brojnih radova svoje struke.

Sa mjesta poslanika u Skupštini Crne Gore, Mirjana Kuljak je danas angažovana kao saradnik na Strategiji razvoja i smanjenja siromaštva u Programu Ujedinjenih nacija za područje Crne Gore.


Mirjana Kuljak
 
Elitni je ekonomski stručnjak, na koga Crne Gora može da računa.

Mirjana Kuljak prolazi radni i obrazovni tok međusobno prožet stalnim nadogradnjama i aktivnostima pri različitim institucijama, kojima ce postati vrhunski ekonomski radnik i povjerilac.

Zvanje diplomiranog ekonomiste stiče u Podgorici 1986 godine, radom na temu "Razvoj turizma u Crnoj Gori od 1965-1985 godine" koji biva ocjenjen čistom desetkom, i time završava ekonomske studije sa blistavom prosječnom ocjenom od 9,65.

Mirjana Kuljak odradjuje pripravnički staž u Centrali SDK, (Služba društvenog knjigovođstva Crne Gore) u sektoru Analize, 1988 godine.

Sljedeće, 1989 godine, nastavlja svoje školovanje na Postdiplomskim studijama Ekonomskog fakulteta u Beogradu, na smjeru Ekonomska analiza i poslovna politika.
Iste 1989 godine, neumorno crpeći izvore postaje i sama izvor znanja, radeći uporedo sa studijima, kao asistent pripravnik na predmetu Ekonomika preduzeća na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

U narednih par godina, Mirjana Kuljak pohađa raznovrsne Specijalizacije i specijalne obuke svoje struke, kako na području bivse Jugoslavije tako i u inostranstvu. Jedna od prvih obuka je u Titogradu (Podgorici) nov.1990 godine, gdje pohađa seminar "Dialog" (Intro & Business).

U maju i julu 1993 godine, odlazi u Škotsku (GB) i na "University of Stirling", pohađa obuku iz menadžmenta (Management Development Course).
Iste 1993 godine, izvodi vježbe iz Poslovne ekonomije i Uvoda u menadžment na Poslovnoj školi Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

U Kotoru juna 1995 godine, prolazi obuku za praktičnu primjenu serije Jugoslovenskih standarda, JUS ISO 9000 (Jugoslovenski standardi, Medjunarodna organizacija za standarde, standardi serije 9000), DD Jugoinspekt - Beograd, a u oktobru iste godine, na Cetinju obuku za ocjenjivače sistema kvaliteta po JUS ISO 9000 (Euroquality - Beograd).

Novembra 1995 godine, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, Mirjana Kuljak brani magistarsku tezu "Koncepti za mjerenje poslovnog uspjeha preduzeća u razvijenim tržišnim privredama" i postaje magistar ekonomskih nauka.

U junu 1996 godine (29.06.1996), odlazi za Sjedinjene Americke Drzave i učestvuje na Međunarodnoj konferenciji za unapređenje menadžerstva.

Godine 1996-e, izabrana je za asistenta na predmetu "Ekonomika preduzeća" na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

U periodu od 1995/1997 radi na projektima transformacije državnih firmi.

Juna 1997 godine, učestvuje u aktivnostima ECPD( Evropskog centra za mir i razvoj) Međunarodnog seminara - Small Business Management (Prof. Eiji Ogawa) u Miločeru.
U januaru 1998 godine (27.01.1998.), postaje Vanredni je saradnik Naučnog društva ekonomista Jugoslavije.

Kao student Chevening stipendije (British Council) od novembara 1998-e do februara 1999. boravi na "Strathclyde University" u Glasgow-u (GB)
za istraživanje na doktorskoj tezi.

Svoj rad u Liberalnom savezu počinje učlanjenjem 1998 godine.
Sljedeće, 1999 godine, postaje član Opštinskog odbora LSCG Podgorica a od 2000 god. je član Izvrsnog odbora Liberalnog saveza u Podgorici.
Od aprila 2001 godine, do septembra 2002-e, je poslanik u Parlamentu Crne Gore i član poslaničkog kluba Liberalnog saveza.

Kao član Ekonomskog tima LSCG-a, radi na ekonomskim sadržajima programskih planova i koncepata Stranke. Njen zadatak je da prati razvojnu situaciju u Crnoj Gori i kao specijalista daje stručne prijedloge rješenja i programa u oblasti ekonomije.

Mirjana Kuljak svojom stručnoscu pomaže Liberalnom savezu, da stvori procjenu stanja ekonomskih prilika u zemlji i tako se shodno potrebama odredi na raspravama u Crnogorskoj Skupštini.
Prijedlozi Mirjane Kuljak i ekonomskog tima se prezentiraju Parlamentu od strane poslaničkog kluba Liberalnog saveza i nude kao rješenja.
Nažalost, LSCG sa samo 6 poslanika nikad nije mogao da drastično utiče na Crnogorsku sudbinu a tako ni maksimalno profitira od rada Mirjane Kuljak.

Ipak, svojim radom, Mirjana Kuljak uspjeva da ostvari par demokratskih momenata u Crnogorskom društvu, koji usmjeravaju državne institucije da funkcionisu na demokratskim osnovama i tako rade za dobrobit svojih građana. Decembra 2001 godine (19.12.2001), i uz pomoc prosrpskih stranaka (KZJ), Parlament izglašava pripremu predloga Zakona o denacionalizaciji, koji mješovita Radna grupa treba da završi do 14 januara 2002 godine.

Ovim Zakonom bi se tkz. Nacionalizovana imovina, a zapravo ona nasilno oduzeta poslije uspostavljanja komunističkog sistema 1945 godine, vratila ostecenim gradjanima.
Time je pozitivno odgovoreno Zahtjevu od strane 6.000 građana upućenom Parlamentu na razmatranje, i pređeno u konkretnu realizaciju.
Mirjana Kuljak kao član radne grupe sastavljene od prosrpskih stranaka i LSCG-a, uvodi Crnu Goru u prve korake buduceg slobodnog i demokratskog drustva, gdje ce privatna imovina biti pravo pojedinca i biti zaštićena.
Tokom debate u Parlamentu Crne Gore, Mirjana Kuljak zajedno sa ostalim poslanicima iz Liberalnog saveza i prosrpskih stranaka, kritikuje rad Vlade koja je pristupila "privatizaciji" bez prijedhodno Zakona o nacionalizaciji kojim bi se odredilo sta se privatizuje. Radna grupa je takodje osudila masovnu vaučersku privatizaciju kao jedan od načina direktnog ugrožavanja procesa restitucije.
Kapitalnim Zakonom o nacionalizaciji, Crna Gora ulazi malim koracima u slobodu otvorenog drustva koji će, jednog dana odvesti Crnu Goru i u demokratski pojam otvorenog trzista.

Mirjana Kuljak učestvuje u raspravi o budžetu za 2002 godinu, upozoravajuci na visoku javnu potrošnju državnih sredstava, i zahtjeva racionalnu potrošnju budžeta i realizaciju reformi, od kojih zavisi sama egzistencija Crne Gore.
Kao Poslanik LSCG Mirjana Kuljak je najavila (25.12.2001)
da ce ta partija glasati za predlog budžeta, prije svega zato sto je po prvi put predviđena mogućnost da se državna kasa kontroliše u fazi izvršenja.

Početkom januara 2002 godine, Mirjana Kuljak optužuje krugove u Vladi Crne Gore da su joj spriječili povratak sa putovanja u Italiji, i time prisustvo sjednici opštinske skupštine, na kojoj se raspravljalo o smjeni predsjednika SO Podgorica Miomira Mugoše.
Brod kojim je trebala da se vrati iz Barija u luku Bar ("Azzuro") , nije isplovio 3. januara 2002 iako to svi ostali jesu.
Mirjanin glas manje na zasjedanju lokalne Skupštine, uz dva glasa od odbornika iz Narodne Stranke koji se nisu pojavili na sjednici, bili su dovoljani Opoziciji da ne uspije da smijeni tadašnjeg i sadašnjeg (jul, 2003) Gradonačelnika Podgorice, Momira Mugošu.

Tokom 2002 godine, Mirjana Kuljak aktivno učestvuje u Skupštinskim raspravama, kritikuje postupak davanja odobrenja za rad poslovnih banaka od strane Centralne banke, i doprinosi usvajanju izmjenjenog Zakona o bankama (25.06.2002 god.).

Kao poslanik Liberalnog saveza i asistent na Podgoričkom Ekonomskom fakultetu, Mirjana Kuljak posmatra poziciju Crne Gore poslije usvajanja Ustavne Povelje, i ocjenjuje da dogovor dvije Vlade nije otklonio sve nejasnoće budućih ekonomskih odnosa nove Zajednice.

Krajem avgusta 2002 godine, Mirjana Kuljak se nalazi na vrhu poslaničke liste Liberalnog saveza za vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori zakazane 6-og oktobara. Liberalni savez 31.avgusta 2002 god. jednoglasno potvrdjuje listu od 75 kandidata na kojoj je pod brojem šest, Mirjana Kuljak.

Svega desetak dana kasnije (10.09.2002), Mirjana Kuljak ce podnijeti ostavku na funkcije pri Liberalnom savezu i nastaviti svoj rad kroz Ujedinjene Nacije.
Na njeno poslaničko mjesto je izabran Marijan Markovic.

Zapažena od strane inostranih institucija, Mirjana Kuljak dobija odgovornu funkciju na internacionalnom programu za smanjenje siromaštva na području Crne Gore. Budućnost Crne Gore vidi u bazičnom usvajanju "Milenijumske deklaracije" koju je, vec septembra 2000 godine, prihvatilo 189 zemalja širom Svijeta. Ciljevi ovog dokumenta obuhvataju osam kategorija razvrstanih u 18 zadataka, odnosno 48 pokazatelja.
Najvažniji faktor ekonomskog prosperiteta zemlje, kvalitet ljudskih resursa, obuhvaćen je ciljevima koji podrazumijevaju iskorjenjivanje siromaštva i gladi, univerzalno osnovno obrazovanje, promociju jednakosti polova, manju smrtnost djece, bolje zdravlje trudnica i borbu protiv AIDS-a, i zaraznih bolesti.
Za održiv ekonomski razvoj važna je i zaštita životne sredine, koja je obuhvaćena sedmim ciljem, dok se osmi odnosi na globalno partnerstvo za razvoj, značajno za evropske i svjetske integracije.

Koliko je rad Mirjane Kuljak blagorodan za Crnu Goru, pokazuje funkcija današnjeg radnog mjesta, gdje radi na suzbijanju siromaštva u Crnoj Gori i koracima za prosperitet.
Danas, kao saradnik na Programu "Strategije razvoja i smanjenja siromaštva u Crnoj Gori", radi na obezbjeđivanju regionalne i medjunarodne ekspertske podrske za dizajniranje istraživanja, kao i za preporuke razvojnih mjera. Takodje, zadužena je za saradnju sa specijalizovanim institucijama koje sprovode istraživacke projekte, sa nevladinim sektorom i medijima, koji su uključeni kao partneri u Projekat. U okviru Projekta tijesno saradjuje sa međunarodnim institucijama (kao sto su UN agencije i Svjetska banka).

Mirjana Kuljak ne prestaje da se dograđuje i obrazuje i uz brižljivu njegu svoje licnosti biva u svakom pogledu elitni radnik i stručnjak. Kao savjestan i odgovoran covjek, Mirjana Kuljak je blistavi predstavnik liberalno demokratske politike. Njenim upornim i predanim radom, Crna Gora doživljava par početnih momentata ekonomske politike, koja ce jednog dana dovesti Crnu Goru u zrelo i napredno demokratsko društvo.

Mirjana Kuljak tečno govori engleski jezik i posjeduje VII stepen na Institutu za strane jezike Univerziteta u Podgorici, na kojem završava i srednji kurs Italijanskog jezika.

Trenutke opuštanje Mirjana Kuljak nalazi u slušanju muzike
i sviranju na klaviru. Voli da čita knjige psihološke i filosofske sadržine,
razgovor sa kolegama i prijateljima, druzenje, i prijatan ambijent.
Rekreira je posmatranje prirode, fizičke vježbe, kupanje u moru
i obožava putovanja i vožnju automobilom.

Autor je brojnih radova iz oblasti ekonomije, privede, finansija, menadžmenta, poslovne kulture, metodologije, didaktike, ekonomskih prava.
Prevodilac je niza stručnih knjiga.

Mirjana Kuljak živi u Podgorici, i nije udata.
 
vrh


Copyright © Liberalni savez Crne Gore, 2003