Program
Struktura
Istorijat
Liberali u Parlamentu
Liberali u Republickoj Upravi
Liberali u Lokalnoj Upravi
Zene Liberali
Mladi Liberali
Mitinzi
Izdavastvo
Foto Arhiva
Postavite Pitanje
Anketa
LSCG za vasu stranicu
Vasa Pisma
LSCG Shop
Linkovi
Arhiva
Liberali u Dijaspori

 


Uvod
 
Konferencija
Mali Kabinet
Veliki Kabinet
Lider
Predsjednik
Riznicar
Portparol
Utemeljivac
Pocasni Predsjednik
 
Opstinski Odbori


 


   

Portparol

[Biografija] [Privatno] [Uloga] [Članci i Izvještaji] [Intervjuji]
[Konferencije, Skupovi] [Arhiva Slika]

Helena Vučetić

(djev. Seferović) je rođena 28. Juna 1971. godine u Dubrovniku, u tadašnjoj republici bivše SFRJ a danas državi Hrvatskoj.

Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1998 godine, a stručni ispit položila 2000 i dobila zvanje profesora engleskog i njemačkog jezika.
Helena Vučetić, nekad jedan od najmlađih članova i aktivista LSCG-a, inicijativama i djelovanjem usmjerava Crnu Goru u demokratske procese i sa godinama izrasta u profesionalnog političara.
Zaduženje Delegata Liberalnog Saveza Crne
Helena Vučetić
Gore u Saveznom Parlamentu, i Portparol stranke,
samo su načelni dio dužnosti koje nosi ova mlada žena.

Svoj društveni rad i radno iskustvo stiče u Herceg Novom, gdje poslije završenih studija 1999 godine, odrađuje pripravnički staž u Gimnaziji "Ivan Goran Kovačić" na zaduženju profesora engleskog i njemačkog jezika.
Godinu dana docnije 2000 godine, zapošljava se kao profesor engleskog jezika u OS "Daso Pavičić, u Herceg Novom.
Naredne 2001 godine, obavlja funkciju Savjetnice Predsjednice Parlamenta za međunarodne odnose, u kabinetu Predsjednice, gospođe Vesne Perović. Od februara 2003 godine je poslanik LSCG u Parlamentu Srbije i Crne Gore.

Početci liberalno demokratskog rada Helene Vučetić se vežu za prelomnu 1990-tu, kada kao osamnaestno godišnjakinja, u opštem ratnom galopu, utjehu nalazi u glasu razuma Liberalnog Saveza. Sjećajući se kaže:

"Postojanje Liberalnog Saveza, kao apsolutnog fenomena u Crnoj Gori, teško je zamislivo i u razvijenim demokratijama, a biti među ljudima koji su ga formirali i uprkos svemu, sačuvali, privilegija je samo po sebi. Prevelika bi bila lista svih onih momenata i događaja u našoj burnoj prošlosti i današnjici, koji su moju vjeru u ove posebne ljude učinile nesalomivom. Svakodnevna, beskompromisna borba Liberalnog saveza za pravdu, dobro i istinu bespovratno me je vezala onog trenutka kada mi je glas razuma 1990-te, na lokalnoj radio stanici tako precizno označio mjesto u životu.
Kakve god bile okolnosti - uvijek na strani svjetla! To je bio glas gospodina Slavka Perovića, koji je meni, u mojoj osamnaestoj godini bio spas u traženju puta iz mraka koji je padao svuda oko nas, a svaki sljedeći korak Liberalnog Saveza u neiscrpnoj borbi za pravdu i istinu, činilo se da kao potiče baš iz moje glave!
Upoznavši i lično ljude koji su mi bili uzor, i uvjerivši se koliko se stvarne lične žrtve ulaže za ciljeve koji su veći i od nas samih, znam da sam u društvu najboljih, a da je sve okolo još uvijek samo imitacija života. Ono što je dostojno čovjekovog života već dugo na ovim prostorima živi, nažalost, samo u Liberalnom savezu. Naša misija, dakle, jeste da takve vrijednosti proširimo na čitavo društvo, predstavljajući model za konačno formiranje demokratskog ambijenta i ja sam sigurna da ćemo mi liberali u tome i uspjeti - kad-tad!"

Svoj udio Liberalnom Savezu i potvrdu svojih riječi oživiće u cijelom repertoaru svojih naprednih djelatnosti. Helena Vučetić je od prvog dana osnivanja Liberalnog Saveza na svome 'misionarskom' putu kao glasač i aktivista a društvenu ulogu uzima članstvom u Liberalni Savez Crne Gore, poslije završenih studija 1999 godine, i kao formiran čovjek, bira na putokazu znanu stazu Liberalnog Saveza.

Slijedi serija doškolovavanja koja će je izgraditi u profesionalnog političara, seminari i obuke političkog karaktera koje pohađa u periodu od 1999 i koja ne prestaju ni danas.

Kao predstavnik Liberalnog Saveza, tokom 1999/2003-e, u saradnji sa američkim Nacionalnim institutom za demokratiju (NDI) i njemačkom fondacijom Fridrih Nauman, organizuje ili učestvuje u više od 20 jednodnevnih ili višednevnih seminara na temu parlamentarne demokratije, lokalne samouprave, funkcionisanja državnih institucija, organizovanja i sprovođenja izbornih kampanja, i ostalih vidova političkog izraza.

U okviru radne posjete škotskom i britanskom parlamentu (2002), sa Predsjednicom Parlamenta, gospođom Vesnom Perović, prolazi petodnevnu obuku o istoriji i modernim aspektima parlamentarizma u Britaniji.

Brižljivom i predanom izgradnjom svog političkog profila i ličnosti, njene specifičnosti uzdižu Helenu Vučetić u jednu od najaktivnijih figura na crnogorskoj sceni, a od februara 2003 interese Crne Gore zastupa odgovornom ulogom poslanika Liberalnog Saveza u Parlamentu državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Momente opuštanja od visokih zahtjeva u svojoj društvenoj aktivnosti, nalazi u krugu porodice, i igrajući se sa ćerkom Jovanom. Knjiga i internet su sljedeće ljubavi Helene Vučetić, i njihova tematika filozofske rasprave, sociološke studije, i političke analize.

Helena Vučetić je prodoran i energičan predstavnik mlade generacije političke i liberalne scene, sa riječju koja daje energiju i snagu liberalno demokratskom djelovanju Liberalnog Saveza Crne Gore. Munjevito izboreno pravo da iskaže sebe i LSCG, prelazi preko lokalnih izbora 2000 godine, u Herceg Novom, na mjestu koordinatora za medije u izbornom štabu, i kao portparol lokalnog odbora.

Potom, biva član Velikog kabineta LSCG za obrazovanje od 2000 i predstavnik (delegat) Konferencije Liberalnog Saveza. U 2001 godini, na parlamentarnim izborima aktivno učestvuje u kampanji LSCG-a, i biva kandidat za poslanika. Od dec.2001 - dec.2002 godine, na položaju je savjetnice za međunarodne odnose u Kabinetu Predsjednice Parlamenta, a nakon toga - vršilac dužnosti Portparola Liberalnog Saveza Crne Gore. Na VII redovnoj konferenciji LSCG i zvanično postaje portparol LSCG. Danas je poslanik LSCG u Saveznom Parlamentu.

Helena Vučetić je udata za Sašu, živi u Herceg Novom, i ima ćerku Jovanu rođenu 9. Septembra 1996 godine u Kotoru.

 vrhCopyright © Liberalni savez Crne Gore, 2003