Program
Struktura
Istorijat
Liberali u Parlamentu
Liberali u Republickoj Upravi
Liberali u Lokalnoj Upravi
Zene Liberali
Mladi Liberali
Mitinzi
Izdavastvo
Foto Arhiva
Postavite Pitanje
Anketa
LSCG za vasu stranicu
Vasa Pisma
LSCG Shop
Linkovi
Arhiva
Liberali u Dijaspori

 


Uvod
 
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997
1996
1995
1994
1993
1992
1991
1990 


   

Istorijat


Liberalni savez Crne Gore osnovan je 26. januara 1990 godine.

Njegovi osnivaci ocijenili su da je tzv. Antibirokratska revolucija u Crnoj Gori sprovedena u Crnoj Gori 10. Januara 1989.g. cin definitivnog rusenja SFRJ.
U novonasatalim okolnostima, Republika Crna Gora ima samo jednu alternativu - pokusaj obnavljanja njene pune drzavnosti , uspostavljanja demokratije i otvorenog drustva zasnovanog na nacelima - slobodnog pojedinca, slobodnog naroda, dominantne privatne svojine, liberalne demokratije, slobodnog trzista i teznje ka integraciji Crne Gore u Evropsku Zajednicu.

Uvodjenje Crne Gore u Evropsku Zajednicu Liberalni Savez Crne Gore smatra svojim konacnim politickim ciljem.

Do trenutka napustanja Sovijalisticke Federativne Republike Jugoslavije, od strane bilo koje jugoslovenske republike, Liberalni Savez je smatrao da treba uloziti sve politicke napore u pravcu njenog ocuvanja i stvaranja politickih uslova za pokusaj njenog transformisanja u demokratsko postkomunisticko drustvo.

Liberali su istakli da su stranka politickog diskontinuiteta u Crnoj Gori. Shvatali su Crnu Goru kao mjesto plodonosnog prozimanja tri velika civilizacijska kruga - pravoslavlja, katolicanstva i islama. Istakli su da dato kulturno-istorijsko nasljedje smatraju prednoscu Crne Gore, a ne ogranicavajucim faktorom.

Takodje, porucili su da se zbog ostvarenja svojih politickih ciljeva nece demagoski udvarati nijednom drustvenom, odnosno socijalnom sloju.

Na osnivackoj skupstini , prema tadasnjem statutarnom uredjenju stranke za prvog predsjednika Skupstine Liberalnog Saveza Crne Gore izabran je sada pocivsi dipl. ing. Velimir - Koko Vujovic, a za predsjednika Izvrsnog odbora stranke, dipl. pravnik Slavko Perovic.


~


LIBERALNI SAVEZ CRNE GORE
P O D G O R I C A
26. januar 2002. godine

Miroslav Vickovic, predsjednik

I Z J A V A

Danas je dan Crnogorskih liberala. Prije 12 godina, na današnji dan na Cetinju, osnovan je LSCG.

Od samog osnivanja Liberalni savez bio je mnogo više od obicne politicke stranke. Bio je i ostao više zato što je okupljao ljude koji su ogromna znanja i svoje najiskrenije emocije pretopili u politiku ne bi li kroz nju ostvarili svoje najdublje ljudske potrebe: za pravdom, za slobodom, za svojom državom i za svojom srecom.

Crnogorski liberali su prošli strašan put. Protiv rata, protiv raspada bivše Jugoslavije, protiv mržnje, protiv nacionalizma, protiv primitivizma, protiv Slobodana Miloševica, protiv jednoumlja... Pokrenuli su najvažnije procese u Crnoj Gori: otvorili put ka obnovi njene pune državne nezavisnosti, izborili se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve, osnovali niz institucija koje su trebale da se izbore za emancipaciju i ocuvanje crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta, osnivali listove u kojima su novinari mogli da misle i pišu potpuno slobodno, iznijeli na naucni nacin u javnost sve zamršene cvorove iz crnogorske istorije da bi ih poceli driješiti... Bili smo dosta zagledani u prošlost da bi mogli da, oslobodjeni predrasuda i kompleksa, gradimo sami i samopuzdani svoju buducnost. Uocili smo pogubnost totalitarnih vlasti i neophodnost demokratije za naše malo društvo i otvoreno smo ukazali na pustoš koju su za sobom ostavile dve najstrašnije ideologije koje su vladale Crnom Gorom: veliko-srpstvo i komunizam. Uspjeli smo da sve tragove naše tradicije i vrline našeg mentaliteta ugradimo u najmodernije liberalno-demokratske principe zašticenih ljudskih prava.

Sve smo ovo uradili, uvijek protiv onih koji su imali moc i uvijek potpuno sami. I još uvijek smo sami. Ništa se još nije desilo od onoga za šta se mi borimo. Još nemamo svoju samostalnu državu, nemamo slobodno, demokratsko društvo, nismo srecni. Mnogi su od liberala izgorjeli ceznuci za ovim idealima, ali sigurni da ce uvijek biti nas koji cemo tu borbu voditi. I ima nas.

Poštovani i dragi liberali,

Ako je išta vrijedilo u ovih 12 godina u Crnoj Gori vrijedilo je - biti liberal. To što su mnoge naše želje ostale još uvijek neostvarene, što smo doživjeli bolna razocarenja i najniže uvrede ne smije nas umoriti. Mi postojimo da bi sacuvali mogucnost da Crna Gora opet postane zemlja u kojoj se zna što je Dobro, a što Zlo. Mi zato imamo mladost, imamo hrabrost, ponos i unutrašnju radost. Naša je politika - politika naših srca ispunjenih najplemenitijim emocijama. Mi smo zato - nepobjedivi!

 

 


vrh

 

Copyright © Liberalni savez Crne Gore, 2003