Program
Struktura
Istorijat
Liberali u Parlamentu
Liberali u Republičkoj Upravi
Liberali u Lokalnoj Upravi
Žene Liberali
Mladi Liberali
Mitinzi
Izdavaštvo
Foto Arhiva
Postavite Pitanje
Anketa
LSCG za vašu stranicu
Vaša Pisma
LSCG Shop
Linkovi
Arhiva
Liberali u Dijaspori

 


Uvod
 
Konferencija
Mali Kabinet
Veliki Kabinet
Lider
Predsjednik
Rizničar
Portparol
Utemeljivač
Počasni Predsjednik
 
Opštinski Odbori


 


   

Veliki Kabinet

[Uvod] [Aleksandar Radulović] [Slobodan Lakić]
[Branka Škuletić] [Dragan Perović] [Ferid Frljučkić]
[Lazar Seferović] [Ljubomir Stjepčević] [Nada Šljivić] [Rajko Raičković]

Veliki Kabinet predstavlja tijelo stručno-političkog karaktera.

Ovo tijelo je sastavljeno od stručnjaka za pojedine oblasti koji posebno iskazuju želju da se na aktivniji način uključe u politički proces. Pod ovim se podrazumijeva njihova želja da budu odbornici ili poslanici ili da žele, zavisno od izbornih rezultata stranke, da se uključe u rad izvršne vlasti.

Ovo tijelo je u prvom redu savjetodavnog karaktera, ali, zavisno od procjene, može imati aktivnu ulogu prema javnosti. Princip rada u VK je resornost što bi trebalo da znači da svaki član Velikog kabineta, zajedno sa svojim saradnicima koje sam odabira u komitet - odnosno odbor za pojedinu oblast, prati rad konkretnog ministarstva Vlade CG.

U tom smislu on treba da prikuplja informacije o radu konkretnog ministarstva kroz traženje direktnih informacija, zatim posredstvom medija itd. te da na osnovu procjene informacija kreira, uz saradnju sa koordinatorom Velikog kabineta i političkog lidera, konkretne politicke akcije u smislu prezentiranja javnosti slabosti u radu određenog ministarstva, odnosno vlade u cjelini.

Veliki kabinet u radu usmjerava politički lider, ali on može svoje nadležnosti u tom smislu degirati na Koordinatora Velikog kabineta, kojeg imenuje, odnosno razrješava.

Najkraće rečeno, Veliki kabinet, a u smislu poptunog sagledavanja njegove funkcije u okviru LSCG treba vidjeti kao vladu u sjenci LSCG, a koordinatora kao njenog predsjednika.

O tome da li će se Veliki kabinet prema javnosti prezentirati kao vlada u sjenci ili ne, odluku, shodno okolnostima, donosi politički lider. Ovakva odluka mora biti u punoj relaciji sa izbornim rezultatom stranke i njenom političkom snagom na terenu.

Fotografije sa Inauguracije Velikog Kabineta, Cetinje 15. Decembar 2003. godine.

Informativni bilten broj 1 (pdf)

 

vrh

 

Copyright © Liberalni savez Crne Gore, 2003